Waar de technische indicatoren vorige maand op het punt stonden om een aantal bullish signalen af te geven, kwam het uiteindelijk niet zover. In plaats daarvan zakte de bitcoin (BTC) koers naar een prijsniveau waar het sinds mei van dit jaar niet meer is geweest. In dit artikel lees je alles over de laatste ontwikkelingen omtrent de bitcoin koers en de huidige stand van zaken op basis van een aantal technische indicatoren. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin $7.170 op cryptocurrency exchange Coinbase.

Dagelijkse grafiek

De dagelijkse grafiek toont de bitcoin koers in een neerwaartse trend sinds eind juni. Echter zijn er een aantal momenten geweest dat de koers even opleefde, waaronder de stijging die op 20 november begon. Bitcoin wist zodoende de weerstand bij $7.800 te testen echter kwam het niet tot een uitbraak. Vorige maand leek het er nog even op dat deze stijging mogelijk voor een bullish cross-over op de MACD zou zorgen maar tot een overtuigende cross-over kwam het niet.

BTC dook uiteindelijk onder de $7.000 en vormde een low bij $6.430 op Coinbase. Daar wist de koers een behoorlijke stuiter te maken, met een stijging van ruim $1.000 in enkele uren tijd. De $7.500 bood echter sterke weerstand. Daarmee blijft de Relative Strength Index (RSI) onder de 50 staan op de dagelijkse grafiek en vormt de koers een dalende trendlijn. Mocht deze dalende trendlijn langer standhouden dan vormt BTC mogelijk een dalend driehoekspatroon, wat een bearish signaal is. De supportlijn van dit patroon bevindt zich bij $6.500 en de weerstandslijn (de dalende lijn van het patroon) bevindt zich op dit moment op ongeveer $7.350.

Wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek is het bearish plaatje ook duidelijk; de RSI nam de afgelopen weken af en dook midden november uiteindelijk onder de 50, een bearish signaal. De MACD zit daarnaast nog in een overduidelijke neerwaartse trend.

Mocht bitcoin boven de dalende trendlijn uitbreken dan is de $7.500 het eerstvolgende weerstandsniveau met daarboven het prijsniveau van $7.800 dat weerstand kan bieden. Bij nieuwe dalingen is de $6.500 belangrijk. Een doorbraak van dit prijsniveau kan voor een daling richting het supportgebied bij $6.000 en $6.350 zorgen.