De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen maand flink gestegen na in december de bodem van de recente neerwaartse beweging gevonden te hebben. Ondanks een aantal bearish signalen vorige maand, is het niet meer tot verdere dalingen gekomen en steeg de bitcoin koers juist flink. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin $8.343 op cryptocurrency-exchange Coinbase.

Op de dagelijkse grafiek is de zien dat de Relative Strength Index (RSI) in eerste instantie niet door de 50 heen kon breken en dat de Moving Average Convergence Divergence (MACD) geen overtuigende bull cross liet zien. Op 5 januari kwam daar echter verandering in. De dag ervoor was al een bull cross op de MACD te zien waarna de RSI door de 50 heen kon breken.

De stijging die volgde bracht bitcoin uiteindelijk van een waarde van $7.450 naar een piek van $9.194. Nu lijkt de koers echter na de snelle stijging een stapje terug te doen. Zo daalde BTC sinds 19 januari naar het huidige prijsniveau. Op basis van de momentum indicatoren op de dagelijkse grafiek lijken de dalingen echter nog niet voorbij te zijn.

Naast de dalende trendlijn die voor weerstand kan zorgen, nadert de RSI de 50. De MACD heeft daarnaast een bear cross gevormd. De belangrijkste support zone ligt bij $8.000. Naast het feit dat de koers hier vaker steun en weerstand vond, bevindt de 100-dagen Moving Average (MA) zich hier.

Mocht bitcoin de dalende trendlijn weten te breken dan zal de $8.500 het eerstvolgende obstakel vormen voordat er een verder herstel plaats kan vinden richting de $8.800 en $9.000. Mocht bitcoin echter door de $8.000 zakken dan ligt hier vlak onder nog een belangrijke MA waar steun gevonden kan worden.

Dat is de 50-weken MA, die op ongeveer $7.900 ligt. De technische indicatoren op de wekelijkse grafiek tonen verder mogelijke bullish signalen. Zo is de RSI door de 50 gestegen, echter gaat het hier nog niet om een overtuigende uitbraak. De MACD staat daarnaast op het punt om een bull cross te vormen, alhoewel daarvoor wel stijgingen nodig zijn de komende weken.